ممنوعیت حمل پیجر و بی‌سیم برای مسافران پروازهای تهران-بیروت تصادف پراید و نیسان در میانجلگه نیشابور با ۶ مصدوم (جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳) زمین لرزه دو شهرستان خراسان رضوی را لرزاند (جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳) برخورد تریلی با ۲ دستگاه سواری در جاده ارومیه – مهاباد چهار فوتی برجای گذاشت ترافیک سنگین در مبادی ورودی و خروجی‌ مشهد (۳۰ شهریور ۱۴۰۳) شهروندان خراسان رضوی از توقف در حاشیه مسیل‌ها و صعود به ارتفاعات خودداری کنند (۳۰ شهریور ۱۴۰۳) کشف ۴۱ گوشی سرقتی در هنگ مرزی تایباد (۳۰ شهریور ۱۴۰۳) سرقت خودرو، در پوشش مادر و فرزندی، در مشهد (۳۰شهریور ۱۴۰۳) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی | افزایش دمای هوا در هفته آینده (۳۰ شهریور ۱۴۰۳) رئیس سازمان غذا و دارو: برای ارسال دارو و تجهیزات پزشکی به لبنان آماده‌ایم پرداخت مستمری ۱۳ هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی از سرگرفته می‌شود ترافیک سنگین در محور جنوب به شمال چالوس (۳۰ شهریور ۱۴۰۳) طوفان ایتالیا بیش از ۱۰۰۰ نفر را از خانه‌هایشان فراری داد مرگ دردناک راننده خودرو ۴۰۵ در محور اسفراین بر اثر آتش گرفتن خودرو کشف ۴.۵ میلیارد ریال ارز قاچاق در تایباد برخورد مرگبار موتورسیکلت با تیر برق با یک کشته و یک مصدوم در مشهد (۲۹ شهریور ۱۴۰۳) درباره «پیمان آخال» در دوره قاجار که مناطقی از شمال‌شرق ایران را جدا کرد | «فیروزه» افتاده از انگشتر خراسان راهکارهایی برای مدیریت ترافیک و کاهش تصادفات در شروع سال تحصیلی | باز آمد بوی ماه ترافیک! جزئیات به‌کارگیری سرباز معلمان برای سال تحصیلی جدید تلاش ۱۲ ساعته آتش‌نشانان مشهد برای اطفای حریق انبار چوب رباط طرق + عکس (۲۹ شهریور ۱۴۰۳) بیماری‌هایی که مرد‌ها از آن غافل هستند | مردان، ستون‌های قدرت خرما‌های تریاکی با هشیاری پلیس کرمان به مقصد نرسید جزئیات روند بررسی پرونده سرقت ۵۱ میلیون تومان از بانک سپه مشهد
سرخط خبرها

نیاز به روش‌های هسته‌ای جدید در امحای زباله‌های پرخطر

  • کد خبر: ۸۶۲۳۸
  • ۱۱ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۲
نیاز به روش‌های هسته‌ای جدید در امحای زباله‌های پرخطر
ابوالفضل رفیع‌زاده - دکتر هسته‌ای

زباله، این طلای کثیف امروزه به یکی از چالش‌های اساسی همه جوامع توسعه یافته و در حال توسعه تبدیل شده است. نبود مدیریت پایدار در حوزه جمع آوری، تفکیک و بازیافت پسماند، منجر به افزایش آثار مخرب زیست محیطی و ایجاد آلودگی در آب‌های زیرزمینی شده است.

این موضوع زمانی نقش پررنگ تری به خود می‌گیرد که پای پسماند عفونی به میان کشیده شود. از نظر سازمان بهداشت جهانی پسماند‌های مظنون به داشتن عوامل زنده بیماری زا (مانند زباله‌های محیط‌های کشت میکروبی یا تجهیزاتی که فرد مبتلا به بیماری با آن‌ها تماس داشته است) در این دسته قرار می‌گیرند.

براساس قانون مدیریت پسماند، مصوب سال ۱۳۸۳، جمع آوری و امحای هرگونه زباله (به جز زباله شهری) برعهده تولیدکننده آن است. از این رو همه بیمارستان ها، درمانگاه‌ها و مراکز پزشکی موظف به پاک سازی پسماند‌های تولیدی خود هستند. بدین منظور با نظارت وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی، بیمارستان‌ها ملزم به استفاده از دستگاه‌های امحای زباله در محیط بیمارستانی خود شده اند تا زباله عفونی را به زباله کم خطر تبدیل کنند.

اساس عملکرد بیشتر دستگاه‌های امحای زباله بهره گیری از دما و فشار بالا همراه با خردکردن زباله هاست. به عنوان مثال می‌توان از دستگاه‌های اتوکلاو و هیدروکلاو، زباله سوز تک محفظه ای، زباله سوز بشکه‌ای یا منهدم کردن حرارتی نام برد.

این درحالی است که به دلیل وجود تحریم‌ها امکان استفاده از دستگاه‌های به روز وجود ندارد و از سوی دیگر بخش اعظم دستگاه‌های تولید داخل وارداتی هستند. از این رو پس از مدتی استفاده نیاز به تعمیرات و گاه تعویض قطعات دارند که به سبب مسائلی که ذکر شد بهره برداری را با مشکلات عدیده‌ای رو به رو کرده اند.

از سوی دیگر با گسترش بیماری‌های عفونی نظیر کرونا و احتمال گسترش بیماری‌های دیگر ناشی از جنگ‌های بیولوژیک در جهان، زباله‌های شهری نیز رفته رفته در دسته پسماند‌های پر خطر جای می‌گیرند.

با توجه به موضوعات بیان شده ایجاد محلی برای بی خطرسازی زباله‌ها با فناوری‌های موجود در کشور یک نیاز اساسی به نظر می‌رسد. یکی از این روش‌ها بهره گیری از روش‌های هسته‌ای با به کارگیری جدیدترین تمهیدات موجود است. روش‌های هسته‌ای امحای زباله نظیر پرتوفراوری علاوه بر آنکه مصرف برق را تاحد زیادی کاهش می‌دهند، امکان تفکیک زباله‌ها را نیز فراهم می‌آورند.

از سوی دیگر مهم‌ترین عاملی که می‌توان درباره استفاده از روش‌های هسته‌ای بیان کرد، توانایی آن‌ها در تبدیل پسماند‌های پر خطر به پسماند‌های بی خطر است که می‌تواند جایگزین مناسبی برای نمونه‌های موجود مانند دستگاه‌های اتوکلاو و هیدروکلاو، زباله سوز تک محفظه‌ای و... باشد.

با توجه به همه این نکته‌ها انتظار می‌رود دولت جدید در راستای کاهش آلودگی زیست محیطی و همچنین گسترش و بومی سازی فناوری هسته‌ای از این روش‌ها در دفع زباله شهرهابهره گیرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->